Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Ασφαλής και προσαρμοσμένη προβολή βίντεο για μαθητές

Μέρες καραντίνας και συναδέλφισσα ειδικότητας, που εργάζεται στην Πρωτοβάθμια,  επιμορφούμενη παλιότερα στο Β1, με ρώτησε αν μπορεί να προτείνει στους μαθητές της βίντεο από το youtube, χωρίς διαφημίσεις, προτεινόμενα βίντεο, έκθεση σε χολερικά σχόλια που συχνά ακολουθούν το οπτικό υλικό και άλλα σχετικά. Με ρώτησε ακόμα αν μπορεί να δώσει στους μαθητές της μέρος μόνο του βίντεο και να αφαιρέσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα χειριστήρια του προγράμματος προβολής, ώστε να μην μπορούν να παρακάμψουν μέρος του βίντεο (!). Γίνεται;
Προφανώς γίνεται, αλλά θα πρέπει να θυμάστε ότι η Google δεν βλέπει με καλό μάτι τέτοιες λύσεις (είναι πολλά τα λεφτά των διαφημίσεων, Άρη). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αυτό που λειτουργεί ικανοποιητικά σήμερα, ενδέχεται να λειτουργεί με μικροπροβλήματα σε μια εβδομάδα, μέχρι να βρεθεί μια λύση που θα παρακάμπτει το εμπόδιο που έβαλε η Google και ...σε δουλειά να βρισκόμαστε.
Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

1. Επισκεφτείτε το safeshare.tv και εγγραφείτε. Έχετε τη δυνατότητα να εγγραφείτε δημιουργώντας νέο λογαριασμό ή χρησιμοποιώντας τους λογαριασμούς σας στο facebook ή στην Google.
Προτιμήστε την πρώτη λύση (αν κι εσείς θα κάνετε του κεφαλιού σας και θα προτιμήσετε τον πιο γρήγορο δρόμο😋).





2. Επιλέξτε από το youtube ή το vimeo το βίντεο που επιθυμείτε να προτείνετε στους μαθητές σας ή να ενσωματώσετε σε ένα μάθημά σας και αντιγράψτε τη διεύθυνσή του. Για τις ανάγκες του παραδείγματος, θα χρησιμοποιήσουμε το παρακάτω βίντεο (https://www.youtube.com/watch?v=vZQ8rjk2eFU).


3. Επιστρέψτε στο safeshare.tv και συνδεθείτε με τον λογαριασμό που δημιουργήσατε.
4. Η εφαρμογή θα σας ανακατευθύνει στο dashboard (περιβάλλον εργασίας). Επικολλήστε τη διεύθυνση του βίντεο που αντιγράψατε και περιμένετε να εμφανιστεί το βίντεο. Χρησιμοποιήστε το Add safe view για κάθε βίντεο που θέλετε να προσθέσετε.

5. Tip: Επειδή δεν είστε οι μόνοι εκπαιδευτικοί στον πλανήτη που ανησυχείτε για το τι θα δουν τα ματάκια των μαθητών σας και τις συνακόλουθες εκρήξεις των γονιών τους, η εφαρμογή ενδέχεται να καθυστερεί. Αν περάσουν πάνω από 5'' και δεν έχει εμφανιστεί το βίντεο, αποσυνδεθείτε από τον λογαριασμό σας και μεταβείτε στην αρχική σελίδα. Στο πλαίσιο αναζήτησης επικολλήστε τον σύνδεσμο και περιμένετε να σας ζητήσει η εφαρμογή να συνδεθείτε με τους κωδικούς σας.
Μετά από αυτό θα επιστρέψετε  στο dashboard και θα δείτε το βίντεο που έχει επιλέξει να σας περιμένει για επεξεργασία (είμεθα Έλληνες με νι που οξυγονώνει τον εγκέφαλο κι αυτό μας κάνει άρχοντες της "παράκαμψης" και της ματσακονιάς, Σφακιανάκης, ελάτε τώρα που δεν τον ξέρετε).


6. Επιλέξτε το βίντεο που θέλετε να επεξεργαστείτε. Στην πάνω δεξιά γωνία, θα δείτε το εικονίδιο της επιλογής.

7. Από την κάτω δεξιά πλευρά της οθόνης, επιλέξτε την Επεξεργασία (edit) για να μεταβείτε στη σελίδα επεξεργασία του βίντεο.










8. Οι δυνατότητες επεξεργασίας σημειώνονται με τα κόκκινα πλαίσια. Μπορείτε να παραμετροποιήσετε:
α) την έναρξη και το τέλος του βίντεο
β) Τον τίτλο του
γ) Την περιγραφή του.
δ) Την ένταξή του σε μια playlist
ε) Να κάνετε το βίντεο ιδιωτικό ( μην το δένετε και κόμπο, όλο και κάποιος  μπορεί να το βρει)
στ) να κρύψετε τα χειριστήρια του βίντεο

Για τις ανάγκες του παραδείγματος επιλέγουμε να παρέμβουμε σε όλες τις δυνατές παραμέτρους.



9. Όταν ολοκληρώσετε τη διαδικασία, πατήστε Save (κάτω δεξιά γωνία).



10 Όταν ανακατευθυνθείτε στo Dashboard, επιλέξτε από τα εργαλεία που βρίσκονται στην κάτω δεξιά πλευρά της οθόνης το Share. Αντιγράψτε τον σύνδεσμο του "καθαρού", παραμετροποιημένου σύνδέσμου, κοινοποιήστε τον στους μαθητές σας ή εν πάση περιπτώσει κάντε ό,τι νομίζετε😃.




11. Δείτε παρακάτω το ενσωματωμένο βίντεο μετά τις παρεμβάσεις ενσωματωμένο σε αυτή την ανάρτηση ή δείτε το στο περιβάλλον του safeview μετά τις παρεμβάσεις https://safeshare.tv/x/vZQ8rjk2eFU (πολύ πιο γρήγορο, γιατί λόγω υπερφόρτωσης και πολλαπλών ανακατευθύνσεων-στο tracert μέτρησα καμιά πενηνταριά- ενδέχεται να αργεί να φορτώσει) . Έχουμε αλλάξει τον τίτλο, την περιγραφή, έχουμε επιλέξει ένα τμήμα από το αρχικό και έχουμε κρύψει τα χειριστήρια και τις λοιπές πληροφορίες του youtube. 




Εκτός από αυτή τη λύση υπάρχει και η λύση του viewpure, η οποία όμως παρουσιάζει πολλά προβλήματα αυτές τις μέρες, λόγω της αλλαγής του κώδικα του youtube. Αν προσαρμοστεί, θα επανέλθω με οδηγό και γι αυτή.
Τέλος, αν οι γονείς των μαθητών σας ανησυχούν για τις διαφημίσεις που βλέπουν τα παιδιά τους, θυμίστε τους ότι ένα μέρος της ευθύνης ανήκει στους ίδιους και συστήστε τους να πάρουν μέτρα. Μια εξαιρετική προσθήκη του Chrome μπορεί να τους απαλλάξει από τις διαφημίσεις. Είναι το adblock for youtube, σχεδόν αλάνθαστο στα πολλά χρόνια που το χρησιμοποιώ, εγκαθίσταται σε 30΄΄ και απαλλάσσει το youtube από τις ενοχλητικές διαφημίσεις. Τουλάχιστον μέχρι να βρει κάτι η Google για να το απομακρύνει από το αποθετήριό της. Να είστε καλά, να έχετε υπομονή και να μοιράζεστε τις λύσεις που ανακαλύπτετε. Αυτούς τους δύσκολους καιρούς το έχουμε ανάγκη.



6 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε πάρα πολύ!!!!
    Ψάχνω εδώ και μέρες μία υπεύθυνη απάντηση για το αν και πώς μπορώ να ανεβάσω βιντεάκια από το youtube στην πλατφόρμα και δεν κανείς δεν μπορούσε να μου απαντήσει. Σκέφτηκα μόνη μου να τα ανεβάζω σε cloud και να τους στέλνω το link.
    Ευχαριστώ πολύ και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευχαριστώ πολύ, ήταν αυτό ακριβώς που έψαχνα. Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε όμως, γιατί τα στέλνω σε άλλους και δεν παίζουν. Μήπως πρέπει και ο παραλήπτης να έχει εγκαταστήσει το safeshare

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, δεν χρειάζεται. Αρκεί να του έχετε στείλει τον σύνδεσμο από το share και όχι αυτόν που βλέπετε στην οθόνη.

      Διαγραφή
  3. Πολύ χρήσιμη η παρέμβασή σας!Ευχαριστούμεεεε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας ευχαριστούμε πολύ! Τόσο χρήσιμο εργαλείο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή