Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Οδηγός δημιουργίας παρουσιάσεων με το Prezi (1/3)

Τι είναι το Prezi;

Το Prezi είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο για τη δημιουργία παρουσιάσεων (που ονομάζονται prezis). Είναι παρόμοιο με άλλα λογισμικά παρουσίασης, όπως το Microsoft PowerPoint, αλλά προσφέρει μερικά μοναδικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν καλή εναλλακτική λύση. Αν και δεν θεωρείται πλέον τόσο ελκυστικό όσο όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, παραμένει δημοφιλές τόσο στην εκπαίδευση όσο και στις επιχειρήσεις. Εάν θέλετε να δημιουργήσετε μια παρουσίαση που τραβά το βλέμμα και είναι λίγο πιο συναρπαστική από τις συνηθισμένες, το Prezi μπορεί να είναι για σας.
Για να μάθετε περισσότερα για το τι κάνει το Prezi μοναδικό, παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο.

Πώς λειτουργεί το prezi;

Τα περισσότερα λογισμικά παρουσίασης χρησιμοποιούν μια προσέγγιση που βασίζεται σε διαφάνειες, στις οποίες μετακινείστε μπρος-πίσω, με τρόπο παρόμοιο με τη μετακίνηση σε σελίδες ενός βιβλίου. Ωστόσο, το Prezi χρησιμοποιεί μια προσέγγιση που βασίζεται σε καμβά. Αντί να χρησιμοποιείτε διαφάνειες, το Prezi έχει ένα μεγάλο καμβά που η παρουσίασή σας μετακινείται ελεύθερα σε αυτόν με διαδοχικές εστιάσεις που αναδεικνύουν το περιεχόμενο.
Αυτή η ιδέα είναι δύσκολο να περιγραφεί με λόγια και πολύ πιο εύκολο να αναδειχθεί με ένα με ένα παράδειγμα. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που έχουμε ενσωματώσει ένα prezi παρακάτω Απλά επιλέξτε το Present και, στη συνέχεια χρησιμοποιήστε τα βέλη στο κάτω μέρος για να περιηγηθείτε στην παρουσίαση.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε το Prezi;

Μπορεί να αναρωτιέστε τι κάνει το Prezi διαφορετικό από άλλα λογισμικά παρουσίασης, όπως το PowerPoint ή το Keynote. Να τα πάρουμε από την αρχή: 
Το Prezi είναι εντελώς δωρεάν. Υπάρχουν βεβαίως αναβαθμίσεις τις οποίες μπορείτε να πληρώσετε για να ξεκλειδώσετε πρόσθετα χαρακτηριστικά, αλλά όλα όσα χρειάζεστε για να δημιουργήσετε και να μοιραστείτε ένα εξαιρετικό prezi διατίθενται δωρεάν.
Ένας άλλος σοβαρός λόγος για να χρησιμοποιήσετε το Prezi είναι ότι εκτελείται εξ ολοκλήρου μέσω του προγράμματος περιήγησης ιστού σας, του φυλλομετρητή σας, όποιος κι αν είναι, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν λιγότερα προβλήματα συμβατότητας σε σχέση με άλλα προγράμματα όπως το PowerPoint. Το prezi θα φαίνεται πάντα το ίδιο, ανεξάρτητα από τον υπολογιστή στον οποίο το βλέπετε. Και μη μου πείτε ότι δεν έτυχε έστω και μια φορά που άλλο βλέπατε σπίτι κι άλλο προβλήθηκε στο σχολείο, γιατί έλειψε μια ρημάδα γραμματοσειρά ή γιατί εκείνο το εντυπωσιακό βίντεο δεν ενσωματώθηκε ποτέ.
Λόγω του μοναδικού στυλ παρουσίασής του, το Prezi μπορεί να χρησιμοποιήσει κίνηση αλλά και εύκολα κατανοητές "μεταφορές" για να σας βοηθήσει να εστιάσετε σε ένα σημείο που προσπαθείτε να προβάλλετε. Αν θέλετε το κοινό σας να έχει μια πραγματική αίσθηση χώρου και απόστασης μεταξύ των τοποθεσιών, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα πρότυπο χάρτη (map template), όπως στο παράδειγμα παρακάτω.

Ή ίσως θέλετε να απεικονίσετε με έναν ευφάνταστο τρόπο πως υπάρχουν περισσότερα για ένα συγκεκριμένο θέμα ή άποψη από όσα φαίνονται με την πρώτη ματιά. Στην περίπτωση αυτή, ίσως το πρότυπο παγόβουνο (iceberg template) θα ήταν πιο αποτελεσματικό.

Στην επόμενη ανάρτηση, θα σας δείξω πώς μπορείτε να δημιουργήσετε και να επεξεργαστείτε το δικό σας prezi!
Οδηγός δημιουργίας παρουσιάσεων με το Prezi (2/3)
Οδηγός δημιουργίας παρουσιάσεων με το Prezi (3/3)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου